Waarom the deconstructed look een trend is

Deconstructed looks. De looks die niet helemaal af lijken, niet kloppen, of zelfs kapot lijken. Maar het tegendeel is waar. De kleding hóórt niet te kloppen, het hóórt kapot te zijn. Maar waarom willen mensen kleding dragen met ruwe randen, rafels of openbare voeringen?

Deze trend is een opstand tegen het ‘perfecte plaatje’. Dit zie je de laatste tijd steeds vaker; mensen die het zat worden om maar perfect te moeten zijn. Het betekend dat men steeds individualistischer wordt, zijn eigen ding gaat doen, en zichzelf dus willen kleden en uitten naar zijn of haar eigen manier.

Ook vragen de kledingstukken aandacht voor de productie ervan. De bouw van de kledingstukken, die altijd verscholen werd, heeft men nog nooit zo letterlijk kunnen zien.

8a52e2f6b11df0c0fbf1bcb92c11289f17d926f452657f30e739aa332ef3d14e38a2052b866302dc0c57b22ab2b5224349c3ad46cfdc46f89faa536623f0160f

Hoewel deconstruction in de modelindustrie al een tijdje aan de gang is, blijft het groeien en groeien. Bij de consument begon het eerst bij de kapotte broeken, waarop de kapotte shirts volgden, groot gemaakt door Kanye West met zijn Yeezy collectie. Nu hebben we een periode bereikt dat deconstruction van kleding niet perse hoeft te betekenen dat het kapot of gescheurd moet zijn. We zien nu veel meer aparte kleding stukken die samen één stuk vormen.

Natuurlijk zien we de gescheurde kleding ook nog in overvloed, maar dan veel meer in jeans dan in shirts. En dan bedoel ik niet de kapotte-knie-jeans, maar bijvoorbeeld broekspijpen waar in geknipt is. Of zakken die op de verkeerde plek zitten.

Deconstruction begon al rond 2009. Onder andere Karl Lagerfeld en Dries van Noten ontwierpen kleding waarbij men dacht ‘hebben ze dit wel goed nagecheckt?’. Er was altijd wel een glimp te ontvangen bij modeshows van deconstruction, maar fans waren er nog niet.

Nu is dat anders. Modeketens zoals Zara, Forever 21, Mango, etcetera, hebben allemaal een paar deconstructie kledingstukken hangen. Je ziet in het straatbeeld trendsetters voorbij gaan in de niet-kloppende kleding, de consument wilt dat overnemen, dus de modeketens hangen er vol mee.

Nu is de vraag of deconstructie een rage is en vanzelf weer voorbij gaat. Persoonlijk denk ik van niet, omdat hier zoveel meer achter zit dan bijvoorbeeld de simpele off-shoulder top of de flared jeans. Het kan zomaar zijn dat deconstructie van kleding tijdloos gaat worden.

Veel liefs,

Emilia

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s